Voor aanvang: Verwijsbrief
Voor wij een behandeling kunnen starten dient er door u/jou een verwijsbrief aangevraagd te worden bij een huisarts, kinderarts, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of een collega GGZ-instelling.
Als wij de verwijsbrief ontvangen hebben, zal er contact worden opgenomen met de ouders/verzorgers of de jongere om te melden dat de verwijsbrief binnen is en om met u/jou een afspraak te plannen voor de intake. Die gelegenheid gebruiken wij soms ook voor enkele inhoudelijk vragen, of voor vragen van procedurele aard, zoals bijvoorbeeld over ouderlijk gezag. Dit om ongewenste situaties of teleurstellingen te voorkomen.
Intake gesprek
Het eerste gesprek, de intake, vindt plaats bij de kinder- en jeugdpsychiater of, indien gewenst, bij een van de andere praktijkhouders. Dit gesprek duurt meestal anderhalf uur. De bedoeling van dit gesprek is om de problematiek en hulpvraag helder te krijgen en om te bespreken wat wij als Noorderblinck daarin voor u en uw kind of voor jou denken te kunnen betekenen. Vaak is dit intakegesprek met het aangemelde kind erbij.
Soms is het prettiger of verstandiger om eerst eens rustig als ouders en/of verzorgers alleen te komen praten. Een enkele keer wil juist het kind eerst alleen. Regelmatig komt het voor dat tijdens de intake de ouders even iets onder vier ogen willen bespreken of dat juist het kind dat wil. Alle varianten zijn mogelijk. Het wordt in principe van te voren in overleg bepaald of wordt anders tijdens de intake wel duidelijk.
Diagnose en behandelvoorstel
Vaak besluiten wij vervolgens tot een of meerdere verdiepende diagnostische gesprekken, psychologisch onderzoek of spelkamercontact. Hiervoor kunnen wij ook andere en meerdere medewerkers vanuit hun specifieke deskundigheid inzetten. Over dit eerste contact en de gemaakte afspraken schrijven wij een korte brief voor de verwijzer waar u/jij als ouders/cliënt een afschrift van ontvangt. De opzet is om deze afspraken kort na het intake-gesprek te laten plaatsvinden.
Wij sluiten het diagnostisch traject af met een adviesgesprek door de regiebehandelaar en eventueel bij de diagnostiek betrokken overige behandelaars. Ook daarover informeren wij de verwijzer en de cliënt of ouder/verzorger schriftelijk. In dit adviesgesprek lichten we onze diagnose toe en doen we een behandelvoorstel. Bij overeenstemming over het voorgestelde beleid zal dat aansluitend van start kunnen gaan.
Behandeltraject
Indien kinderen een individueel behandeltraject ingaan zullen ouders/verzorgers altijd actief bij de behandeling worden betrokken. Vaak is er dus sprake van een meersporenbeleid waarbij naast de individuele behandeling van het kind (middels spel-/psychotherapie ) ouderbegeleiding of gezinsbehandeling plaatsvindt, afstemming met school wordt gezocht en zo nodig medicatie wordt voorgeschreven.
Bespreking voortgang
We bespreken en evalueren de voortgang en effectiviteit regelmatig in het team en met cliënt of de ouders/verzorgers. De therapiecontacten zijn meestal 50 minuten en vinden 1 à 2 wekelijks plaats. Verdraagt de behandeling langere tussenpauzes dan zullen wij die in overleg verlengen. Mocht intensievere behandeling nodig zijn, dan zoeken wij in overleg naar een adequate oplossing. Dit kan betekenen dat ook andere zorgaanbieders betrokken worden.